Fintech | Gyvybės mokslai | ICT | Lazeriai

Išskirtinius rezultatus tarptautiniu mastu pasiekusiems gyvybės mokslų studentams įteiktos prof. V. Šikšnio vardo stipendijos

2023/03/29

Vieno pasaulinių CRISPR-Cas9 genų redagavimo technologijos pradininkų biochemiko prof. Virginijaus Šikšnio vardinė stipendija skiriama už tarptautiniu mastu pripažintus išskirtinius mokslinės veiklos rezultatus. Šiemet Vilniaus miesto įsteigta 10 tūkst. eurų stipendija skirta VU doktorantams Ugnei Kuliešiūtei ir Jonui Juozapaičiui.

Prof. V. Šikšnys džiaugiasi miesto iniciatyva steigti stipendiją, sakydamas, jog ji ne tik padeda išlaikyti jaunuosius talentus ir pritraukti naujus.
„Labai džiaugiuosi, kad mano vardu teikiama stipendija pažymi tarptautinį pripažinimą pelniusius mokslo darbus, kuriuos jaunieji mokslininkai sukūrė būtent Vilniuje, taip garsindami ir šalį, ir miestą“, – prof. V. Šikšnys.

„Gyvybės mokslų sritis yra itin svarbi Vilnius TechFusion ekosistemos dalis, kuri reikšmingai padeda atskleisti Vilnių kaip pažangų technologijų miestą, atvirą verslui, talentams ir galimiems investuotojams. Labai svarbu, kad jau antrus metus miestas skatina bei motyvuoja jaunuosius mokslininkus, kurių tyrimai, pasiekimai ir įkurti startuoliai keičia pasaulį ir garsina sostinę. Profesoriaus V. Šikšnio ir jo kolegų pasiekimai įrodė, kad Vilniuje gimusios idėjos gali garsinti Lietuvos vardą visame pasaulyje“, –  sako Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

VU Gyvybės mokslų centro (VU GMC) direktorius prof. Daumantas Matulis pastebi, jog ši tarptautinė vardinė stipendija ne tik puikiai parodo Lietuvos mokslo pasiekimus, bet ir atskleidžia galimybes.

Svarbūs mokslo darbai

Šiemet jau antrą kartą teikiama prof. V. Šikšnio vardinė stipendija pagerbti VU GMC doktorantai Ugnė Kuliešiūtė ir Jonas Juozapaitis.

VU GMC doktorantūros studentas Jonas Juozapaitis tyrinėja, kaip bakterijos ginasi nuo virusų, bakteriofagų.
„Kad tai suprasčiau, stebiu priešvirusinių genų veikimą gyvose bakterijose, išgrynintus gynybinių sistemų komponentus tiriu mėgintuvėlyje bei siekiu suvokti kaip šių sistemų molekulių struktūra yra susijusiu su funkcija. Aišku, tai atlieku ne aš vienas, o kartu su laboratorijos kolegomis. Šie tyrimai svarbūs ne tik fundamentinėms žinioms plėsti, bet gali padėti surasti naujų molekulinių įrankių biotechnologijai, būdų panaudoti bakteriofagus prieš bakterines infekcijas, ar net geriau suvokti paties žmogaus imuninę sistemą, – pasakoja J. Juozapaitis. – Tuo metu, kai sužinojau apie gautą stipendiją, vedžiau laboratorinį darbą ir atsakinėjau į studentų klausimus. Greit užmečiau akį į gautą laišką ir nudžiugau, negalėjau nustoti šypsotis. Tikiuosi studentai nepagalvojo, jog jų klausimai man pasirodė juokingi.“

Ugnė Kuliešiūtė, VU GMC doktorantė, savo moksliniame darbe tyrinėja, kaip neuronų veikla priklauso nuo specifinės cukraus molekulės – sialo rūgšties.
„Kadangi visas neuronų paviršius yra padengtas cukrinių „medžių“ mišku, nuo jo priklauso neuronų aktyvumas, ryšiais su kitais neuronas, tad galiausiai – smegenų funkcija. Tyrinėju sialo rūgšties vaidmenį smegenims vystantis ir tam tikrų ligų, pavyzdžiui, epilepsijos, atveju. Tyrinėdama epilepsiją bendradarbiauju su Santaros klinikų neurochirurgais, todėl, pacientams sutikus, galiu tyrimams naudoti ne įvarius modelius, bet tiesiogiai vertinti pokyčius epilepsiniame žmogaus smegenų audinyje.- pasakoja U. Kuliešiūtė. – Nesu tikra, ar „tikėjausi“ yra tinkamas žodis, tačiau tikrai norėjau gauti šią stipendiją. Ketvirti (paskutiniai) doktorantūros metai, tad dokumentus pateikiau su idėja – kada, jei ne dabar?!“

Tarptautinė prof. V. Šikšnio vardo stipendija Vilniuje buvo įsteigta 2020 m. gruodį, kad pasiekimai ir jo „genų žirklių“ genomo redagavimo atradimas būtų labiau žinomas. Į stipendiją pretenduoti galėjo trečiosios (doktorantūros) studijų pakopos gyvybės mokslų srities studentai iš viso pasaulio, studijuojantys ir vykdantys savo mokslinius tyrimus sostinėje. Siekiant skatinti jaunuosius mokslininkus tęsti tyrimus ir plečiant gyvybės procesų pažinimo ribas, Vilniaus miestas įsipareigojo prof. V. Šikšnio vardo stipendiją finansuoti penkerius metus.