Fintech | Gyvybės mokslai | ICT | Lazeriai

Vilniuje išrinkti geriausi 2022-ųjų startuoliai

2022/12/09

Gruodžio 8 d. vakarą sostinėje įvyko svarbiausi startuolių bendruomenės apdovanojimai – „Wrap Up of 2022 & Vilnius TechFusion Startup Awards“. Renginio organizatoriai – ,,Go Vilnius ir ,,Startup Lithuania – apžvelgė startuolių ekosistemos metus, įvertino įmones už miesto garsinimą bei apdovanojo didžiausią vertę 2022 m. sukūrusius startuolius. Tradiciniai apdovanojimai surengti jau ketvirtą kartą, dalyviai juose varžėsi šešiose kategorijose, o laimėtojus rinko tiek speciali komisija, tiek visuomenė. Renginio kulminacija tapo metų startuolio paskelbimas. Šis apdovanojimas šiemet buvo įteiktas el. komercijos marketingo automatizavimo platformos kūrėjui  „Omnisend“.

 

O. Posaškovos nuotrauka

 

Vilnių garsinantys startuoliai

„Vilnius siekia būti ir yra greitesnis nei kiti bei atviresnis nei kiti. Vilnius myli savo talentus, jais didžiuojasi ir rūpinasi. Vilnius siekia būti geriausia vieta gyventi ir kurti. Vilniuje gyvena nuostabūs talentingi žmonės. Todėl Vilniuje ir gimsta startuoliai, iš čia dirbantys visam pasauliui. Ačiū Jums, nesustokim“, –  sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Didžiuojamės, kad Vilnius yra patrauklus miestas kurtis startuoliams, juk būtent jų idėjos ir iniciatyvumas skatina mūsų miestą augti, atsiverti bei būti matomu. Vilniuje gimę startuoliai pritraukia užsienio investicijas, tampa naujų technologijų kūrėjais bei lyderiais, o tuo pačiu kuria ir pridėtinę vertę mūsų šalies ekonomikai. Be to, pastaraisiais metais Lietuvos startuolių ekosistema įgauna vis didesnį vystymosi pagreitį ir tampa reikšminga ne tik Europos, bet ir pasaulio mastu. Tikimės, kad ateinantys metai taip pat bus naujų startuolių augimo metai, kurie parodys pasauliui, kad Vilnius išties yra ,,TechFusion” sostinė, – sveikindama startuolius renginyje sakė Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros direktorė Inga Romanovskienė.

 

O. Posaškovos nuotrauka

 

Tuo tarpu „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė pastebi, kad nepaisant visų sunkumų šie metai Lietuvos startuolių bendruomenei atnešė ir svarbių pasiekimų: „Nors 2022-ieji visiems atnešė iššūkių, panašu, kad Lietuvos startuoliai sugebėjo adaptuotis ir prisitaikyti prie situacijos. Nepaisant to, kad rekordinių pernai metų rezultatų nepasiekėme, tačiau ir šiais metais turime kuo pasidžiaugti: „gimė“ antrasis vienaragis „Nord Security“, įvyko rekordinis Lietuvos startuolio „MailerLite“ pardavimas, o mūsų šalies startuoliai įsigijo net keletą įmonių ir pritraukė nemažai užsienio investicijų.“

 

Išrinko metų startuolį

Jau tradicija tapusiuose startuolių apdovanojimuose dalyviai šiemet varžėsi 6–iose nominacijose. Pagrindinį „Metų startuolio“ (angl. Startup of the Year) titulą pelnė el. komercijos marketingo automatizavimo platformos kūrėjas  Omnisend.

 

O. Posaškovos nuotrauka

 

Omnisend“ yra vienas iš nedaugelio savarankiškai, be išorės investicijų sėkmingai veikiančių startuolių Lietuvoje, kuriančių el. komercijos marketingo automatizavimo platformą.

Jau 8 metus globalioje rinkoje augančios „Omnisend“  įmonės paslaugomis šiuo metu naudojasi daugiau kaip 80 tūkst. el. komercijos verslų iš net 130-ies šalių. Apie 40 proc. „Omnisend“ klientų yra JAV, dar 10 proc. – Didžiojoje Britanijoje.

2022-ieji „Omnisend“ buvo itin sėkmingi. Įmonė trečią kartą iš eilės pateko į sparčiausiai augančių Jungtinės Karalystės (JK) įmonių sąrašą „Technology Fast 50“, kurį kasmet sudaro tarptautinė audito ir verslo konsultacijų bendrovė „Deloitte“, bei jame užėmė 44 vietą. „Financial Times“ greičiausiai augančių Europos bendrovių TOP 1000-uke bendrovė užėmė 77-ą vietą, verslo apdovanojimuose „Stevie Awards“ pelnė bronzą už klientų aptarnavimą, o įmonės tinklalapis nugalėjo programinės įrangos svetainių kategorijoje „Lovie“ apdovanojimuose, kuriuos rengia Tarptautinė skaitmeninio meno ir mokslo akademija.  Birželio mėnesį įmonė atnaujino savo prekės ženklą, o rugsėjį pristatė jau minėtą vystomos rinkodaros platformos atnaujinimą, pagrįstą klientų atsiliepimais.

Iš pateiktų nominantų sąrašo metų startuolio laimėtoją išrinko 13 startuolių ekosistemos lyderių komisija bei praėjusiais metais tą patį apdovanojimą pelniusi piniginių perlaidų bendrovė „TransferGo“.

 

Paaiškėjo dar penkių geriausių startuolių vardai

Apdovanojimams nominuoti startuoliai įvertinti ir dar penkiose kategorijose. „Kylančios žvaigždės“ (angl. Rising Star) apdovanojimas šiemet atiteko sparčiai augančiai ir reikšmingų plėtros rezultatų 2022 m. pasiekusiai technologijų kompanijai PVcase. Įmonė plėtoja pažangiausius skaitmeninius saulės parkų projektavimo įrankius, o jos sukurtais technologiniais sprendimais naudojasi klientai iš daugiau nei 60 pasaulio valstybių.

 

O. Posaškovos nuotrauka

 

„Inovatyviausių technologijų“ (angl. Best Emerging Tech) startuoliu pripažinta naujos kartos lazerių technologijas kurianti įmonė Litilit. Per pastaruosius dvejus metus „Litilit“ išaugo nuo 4 iki 25 darbuotojų ir toliau aktyviai plečia komandą. Lietuvoje gaminami itin trumpų impulsų lazeriai ir kiti įmonės produktai eksportuojami į Pietų Korėją, Taivaną, JAV, Didžiąją Britaniją, Japoniją bei kitas šalis. Lietuvos startuolio vystomas ypač trumpų šviesos impulsų generatorius jau taikomas puslaidininkių bei elektronikos pramonėje, medicininės įrangos, įvairių medžiagų apdirbime bei gamyboje, akių operacijų metu, mikroskopijoje, net kosmoso tyrimuose. Ateinančiais metais įmonė planuoja sparčią plėtra – žada ištobulinti technologiją tiek, kad pakeistų visos industrijos darbą.

 

O. Posaškovos nuotrauka

 

„Metų rinkos naujoko“ (angl. Newcommer of the year) apdovanojimu įvertinta Flo Health kompanija, įkūrusi pasaulyje lyderiaujančią moterų sveikatos programėlę „Flo“. Ši programėlė visame pasaulyje turi jau daugiau nei 250 mln. vartotojų, iš kurių daugiau nei 50 mln. moterų yra aktyvios kiekvieną mėnesį. Pagrindinė bendrovės būstinė įsikūrusi Jungtinėje Karalystėje, o svarbiausi padaliniai – Amsterdame, San Franciske, Londone bei nuo praėjusių metų Vilniuje atsidariusiame biure. Vilniaus padalinyje šiuo metu dirba apie 200 darbuotojų.

 

O. Posaškovos nuotrauka

 

Šiemet „Ekosistemos herojaus“ (angl. Ecosystem Hero) apdovanojimas įteiktas pirmajam Lietuvos vienaragio „Vinted“ bendraįkūrėjui Mantui Mikuckui. Šiandien jis – aktyvus patarėjas daugeliui jaunų startuolių, investuotojas, mentorius, asociacijos „Unicorns Lithuania“ valdybos pirmininkas ir vienas iš jos steigėjų. Savo pavyzdžiu, žiniomis ir patarimais M. Mikuckas telkia ir skatina kurti aukštos pridėtinės vertės Lietuvos startuolius.

 

O. Posaškovos nuotrauka

 

„Publikos favorito“ (angl. Public’s Favourite) apdovanojimų laimėtoju buvo pripažinta vaikščiojimo platforma #walk15, kuria naudojasi daugiau nei 1000 tarptautinių įmonių. Vaikščiojimo platforma įmonėms bei organizacijoms padeda spręsti darbuotojų įsitraukimo į fizinę veiklą bei edukacijos apie tvarumą problemas. Šios nominacijos laimėtoją kelias savaites iki startuolių apdovanojimų galėjo rinkti visi norintys, už šį startuolį balsavo daugiau nei 2200 žmonių.

 

O. Posaškovos nuotrauka