Fintech

„smeGo“ per metus verslui paskolino 450 mln. eurų

2024/01/24

„smeGo“ (anksčiau „SME Finance“) 2023 metais smulkiam ir vidutiniam verslui (SVV) suteikė paskolų už 450 mln. eurų. Įmonės metinės pajamos augo 49% – iki 33,4 mln. eurų, o portfelio vertė pasiekė 238 mln. eurų. Kitais metais įmonė ir toliau fokusuosis į plėtrą vakarų Europoje ir kurs technologinius sprendimus, lengvinančius ir paprastinančius finansavimą bei didins finansavimo prieinamumą smulkiam verslui.

 

Mindaugas Mikalajūnas, smeGo“ generalinis direktorius

 

Žvelgiant į praėjusius metus, skolinimo sąlygos visoje rinkoje tapo brangesnės ir griežtesnės. Tai didžiąja dalimi lėmė padidėjusios Euribor palūkanų normos bei globali ekonominė situacija visose pasaulio rinkose, tai paveikė vakarų Europos verslus, ypač logistikos, statybų, baldų gamintojų ir kitus paslaugų sektorius.

 

„Pernai fiksavome augantį didmeninės prekybos sektoriaus poreikį skolintis, kuris sudarė 21% viso „smeGo“ klientų portfelio, o paslaugų sektorius ir statybų verslas 2023 m. atitinkamai sudarė 19% ir 18% klientų krepšelio. Vidutiniai paskolų limitai praėjusiais metais buvo apie 100 000 eurų verslo paskoloms (su vidutiniu terminu iki 30 mėnesių), apie 35 00 eurų lizingui (vidutinis terminas iki 42 mėnesių) ir apie 200 000 eurų faktoringui (vidutinis pirkėjų sąskaitų apmokėjimo terminas vyravo nuo 45 iki 60 dienų)“, – komentuodamas įmonės veiklos rezultatus, sako „smeGo“ vadovas Mindaugas Mikalajūnas.

 

Pirminės prognozės ir rinkos analizės atskleidžia, kad šiais metais situacija reikšmingai nesikeis. Šias prognozes patvirtina neseniai atlikta „smeGo“ klientų apklausa, kurioje verslo savininkai išreiškė nuomonę, kad makroekonominė aplinka ir netikėti rinkos pokyčiai išliks pagrindiniais iššūkiais.

 

„Nepaisant šių iššūkių, esame optimistiškai nusiteikę 2024 metams. Rinkų analitikai prognozuoja, kad skolinimosi kainos pamažu mažės, tačiau finansinės įstaigos tikriausiai dar griežtins skolinimo kriterijus verslui, dėl ko gali atsirasti papildomų sunkumų gauti finansavimą smulkiesiems verslams. Dėl šios priežasties vis daugiau verslų ieškos alternatyvių finansavimo būdų. Tuo tarpu mes, „smeGo“, siekiame pasiūlyti efektyvius sprendimus, naudodami modernias technologijas klientų rizikos vertinimui ir finansavimo procesų supaprastinimui, vengiant biurokratinių kliūčių. Mūsų pagrindinis tikslas kitais metais – toliau tobulinti veiklos procesus, investuoti į technologijas ir stiprinti savo pozicijas rinkoje“, – priduria M. Mikalajūnas.

 

Finansavimo prieinamumą didins ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje

Europoje SVV sektorius yra ekonomikos variklis ir atlieka reikšmingą vaidmenį, skatinant augimą. Remiantis „Statista“ 2023 m. duomenimis, SVV indėlis Europoje sudarė apie 4,15 trilijonų eurų. Nepaisant to, šie verslai susiduria su reikšmingu finansavimo stygiumi. Europos investicijų fondo (EIF) duomenimis, galimybės gauti finansavimą išliko kritinė problema 2023 m. pirmąjį pusmetį nemažai daliai euro zonos SVV. 24 proc. verslų nurodė, jog jiems yra sudėtinga pritraukti išorinį finansavimą.

 

Mikalajūnas pabrėžia, kad „smeGo“ toliau orientuosis į plėtrą Europoje, siekiant didinti finansavimo prieinamumą smulkiesiems verslams.

 

„Praėjusieji metai žymi dar vieną svarbų įmonės etapą – mūsų viziją tapti lyderiaujančia finansavimo paslaugų platforma SVV Europoje priartino sėkmingas startas Nyderlanduose ir Suomijoje, kur pernai finansavome daugiau kaip 100 sėkmingai veikiančių įmonių”, – pasakoja įmonės vadovas.

 

Bendradarbiavimas su EIF ir garantijos verslams

„Be to, praėjusių metų rugpjūtį užmezgėme ne vieną reikšmingą partnerystę, pavyzdžiui pradėjome bendradarbiavimą su Europos investicijų fondu (EIF) įsipareigodami finansuoti 40 mln. eurų SVV, investuojantiems į inovacijas, skaitmeninimą ir tvarumą visoje Europoje. Esame pasiryžę kurti pridėtinę vertę SVV ekosistemai ir dėti visas pastangas, didinant finansavimo prieinamumą ir tobulinant technologijas. Taigi aktyviai ieškome ir ieškosime išorės kapitalo, kuris padėtų mums sparčiau augti”,  – priduria  M. Mikalajūnas.

 

Kalbėdamas apie 2023 m. akcentus, jis išskiria „smeGo“ platformos bei mobiliosios aplikacijos paleidimą ir verslo pradžią Nyderlanduose, kur planuojama perkelti įmonės būstinę: „Mes išsiskiriame „fintech“ sektoriuje dėl ilgametę patirtį bankininkystės srityje turinčios komandos, taigi galime rinkai pasiūlyti ne tik technologinį pranašumą, bet ir teikti aukščiausios kokybės konsultacijas. Mažoms ir vidutinėms įmonėms reikia ne tik greitų finansinių sprendimų;  joms taip pat reikia ilgalaikės strateginės paramos ir bendruomenės, o būtent tai mes ir puoselėjame“, – pasakoja „smeGo“ vadovas.

 

Apie „smeGo“

Įkurta dviejų patyrusių bankininkystės sektoriaus ekspertų, 2016 m. „SME Finance” pavadinimu, šiandien „smeGo“ yra įsipareigojusi kurti ekosistemą, kuri remtų ir skatintų smulkaus bei vidutinio verslo augimą bei inovacijas Europoje. „smeGo“ yra Europoje veikianti finansinių paslaugų platforma smulkiam ir vidutiniam verslui, kuri per septynerius metus suteikė virš 1,8 milijardo eurų finansavimą daugiau nei 4000 augančių verslų. Įmonė apjungė „fintech“ bendrovių technologinius sprendimus ir tradicinės bankininkystės aptarnavimo kokybę, todėl pavyko pasiūlyti greitesnį, paprastesnį ir lankstesnį finansavimą verslui. „smeGo“ vykdo veiklą Nyderlanduose, Suomijoje, Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje, kur dirba per 140 įvairių tautybių darbuotojų.