Fintech | GameDev | Gyvybės mokslai | ICT | Lazeriai

Vilniaus darbo rinka užsienio talentams tampa vis atviresnė

2023/04/19

Sostinėje surengtas jau trečiasis renginys ,,Land a job in Vilnius”, skirtas Vilniuje gyvenantiems ir čia darbo ieškantiems užsieniečiams. Renginyje dalyvavo apie 200 užsienio specialistų, o darbą siūlė keliasdešimt verslo įmonių, –  dauguma jų Fintech,  IT ir logistikos srities,  kuriems trūksta aukštos kvalifikacijos darbuotojų.

Vilniuje šiuo metu gyvena daugiau nei 80 tūkst. užsieniečių, įsiliejusių į šalies ekonominį gyvenimą – iš užsienio atvykę žmonės ne tik įsidarbina sostinėje įsikūrusiose įmonėse ar patys kuria verslus, bet čia atsiveža ir savo šeimas.

Darbo muges „Land a job in Vilnius” iniciavusio paslaugų centro „International House Vilnius“ („IH Vilnius“) vadovė Agnė Camara sako, kad dažniausiai problema užsienio piliečiams įsidarbinti Vilniuje – ne kalbos barjeras, o informacijos stoka, kur konkrečiai ieškoti darbo ir kaip jie galėtų pritaikyti savo darbo įgūdžius. „IH Vilnius“  kasmet atliekamos užsieniečių apklausos rodo, kad ne visi darbdaviai yra atviri užsieniečių samdai ir, esant galimybei, pirmenybę teiktų Lietuvos piliečiams.

Užsieniečių relokacijos ir integracijos paslaugų centras „IH Vilnius“, siekdamas spręsti užsieniečių integracijos į darbo rinką iššūkius, ėmėsi iniciatyvos organizuoti darbo muges, kurių metu užsieniečiai turi galimybę per vieną dieną prisistatyti skirtingoms talentų ieškančioms įmonėms. Pirmasis ,,Land a job in Vilnius” renginys, surengtas 2022 metų pradžioje, buvo orientuotas į sostinėje studijuojančius studentus. Idėja suvesti galimus darbuotojus ir darbdavius pateisino lūkesčius – net trečdalis dalyvių sulaukė kvietimo dalyvauti antrame darbo pokalbyje.

„Įsidarbinimas ir nuolatinių pajamų užsitikrinimas yra vienas svarbiausių sėkmingos integracijos rodiklių, todėl ieškodami sprendimų kaip padėti Vilnių pasirinkusiems užsieniečiams įsidarbinti, įgyvendinome priemonę, kurią puikiai vertina tiek patys užsieniečiai, tiek verslo atstovai. Mes ir patys pirmąją užsienietę darbuotoją susiradome būtent šiame renginyje. Dabar „IH Vilnius“ dirba jau trys užsienietės – iš Ukrainos, Sakartvelo ir Ispanijos”, –  pasakoja „IH Vilnius“  vadovė A. Camara.

Pasak A. Camaros, siekiant palengvinti užsieniečių įdarbinimą Lietuvoje yra svarbi ne tik verslo edukacija apie įdarbinimo procedūras bei jų palengvinimas, bet ir reikalingų įrankių įmonėms suteikimas. Teisinė aplinka Lietuvoje darosi palankesnė užsieniečių atžvilgiu, jiems įsidarbinti tampa vis lengviau. Prie to stipriai prisideda ir verslo poreikis įdarbinti talentų iš užsienio. Net nedidelės šalies įmonės šiuo metu dairosi užsieniečių darbuotojų.

„Užsienio piliečiai dažnai turi reikalingų įgūdžių ir naudingų įžvalgų, kurios gali padėti kūrybiškiau pažvelgti į kasdienių problemų sprendimą: tiek kalbant apie produktų ar paslaugų gerinimą, tiek apie konkuravimą tarptautinėje rinkoje. Vis dažniau Lietuvos įmonės supranta ir įvertina, kokią naudą teikia įvairovė“, – tvirtina A. Camara.

„Aštrėjant pasaulinei kovai dėl užsienio talentų, sėkmingas ir efektyvus integracijos procesas, kurį valstybė gali pasiūlyti užsienio specialistui, tampa kertiniu. Šiandien Lietuvoje jau teikiamos vieno langelio konsultacijos čia atvykstantiems specialistams, veikia paskatų programa ir vis sėkmingiau suburiama užsienio talentų bendruomenė informaciniuose ar ryšių užmezgimui skirtuose renginiuose. Tokie renginiai kaip „Land a job in Vilnius“ yra puikus gerosios praktikos pavyzdys, kai naujai atvykstantiems užsienio talentams sukuriamos palankios sąlygos įsilieti į dinamišką Lietuvos darbo rinką“ –  teigia „Work in Lithuania“ verslo konsultantė tarptautinių talentų samdos klausimais Karolina Zelbienė.

2021 m. lapkritį atidarytas „IH Vilnius“ – vieno langelio principu veikiantis paslaugų centras, kuriame užsieniečiams teikiamos paslaugos ir konsultacijos migracijos, mokesčių, socialinio draudimo, įdarbinimo ir kitomis kiekvienam naujam Vilniaus gyventojui – užsieniečiui aktualiomis temomis. Jiems prireikia įvairių paslaugų, susijusių tiek su sėkminga relokacija, tiek su visos šeimos narių integracija Lietuvoje – vaikai lanko švietimo įstaigas, atvykusieji noriai įsitraukia į vietinių bendruomenių veiklas. „IH Vilnius“ padeda užsieniečiams kuo greičiau įsilieti į vilniečių bendruomenę – organizuoja informacinius seminarus, pramogines veiklas, organizuoja lietuvių kalbos kursus, nemokamas ekskursijas ir palaiko mentorystės platformą, kuri jungia užsieniečius ir vietinius lietuvius ar čia jau seniau gyvenančius užsieniečius.

Užsieniečių relokacijos ir integracijos paslaugų centras „International House Vilnius“ yra bendra „Go Vilnius“ ir „Investuok Lietuvoje“ talentų pritraukimo programos „Work in Lithuania“ iniciatyva.