ICT

Saulės energiją į kitą lygį pakėlę „Inion Software“ skaičiuoja rekordinius 2023 metus

2024/01/31

Lietuvos startuoliui „Inion Software“ 2023 metai tapo sėkmingiausiais per visą bendrovės gyvavimo laikotarpį. Inovatyvių saulės elektrinių stebėjimo sprendimų bendrovės pardavimo pajamos išaugo daugiau nei dvigubai, lyginant su 2022 metais, ir perkopė 1 mln. eurų žymą.

 

„Inion Software“ komanda

 

Penkerių metų nuoseklus darbas padėjo bendrovei ne tik atnešti apčiuopiamą pelną, bet ir įsitvirtinti užsienio rinkose.

 

„Atsinaujinančių išteklių rinka jau eilę metų yra dinamiška ir konkurencinga. Tai ne tik užtikrina didesnę produktų pasirinkimo galimybę klientui, bet ir skatina bendroves tobulėti, ieškoti našiausių sprendimų. Džiaugiamės, kad mūsų produktai vertinami ne tik Lietuvoje. Praėjusiais metais pradėjome bendradarbiavimą su Latvijos bei Rumunijos saulės elektrinių parkų valdytojais, taip pat žengėme į Švediją, sparčiai didinome pardavimus Ispanijoje. Šie rezultatai įrodo, kad su tinkamu nusiteikimu ir kokybišku produktu galime prisidėti prie sistemingos atsinaujinančios energetikos plėtros Europoje“, – sako „Inion Software“ generalinis direktorius dr. Šarūnas Stanaitis.

 

Praėjusiais metais nuo 11 iki 20 savo srities profesionalų komandą išauginusi bendrovė 2024 metais plėtrą tęs tiek Lietuvoje, tiek už šalies ribų. Pasak Š. Stanaičio, ketinama sustiprinti pozicijas kaimyninėje Lenkijoje, kurioje dirbą jau pradėjo „Inion Software“ konsultantas-pardavėjas.

 

Įmonės plėtrai „Inion Software“ jau yra pritaukusi investicijų iš rizikos kapitalo fondų „Contrarian Ventures“, „Koinvesticinio fondo“. Į bendrovės sėkmę taip pat investavo akceleratorius „70 Ventures“.

 

Dirbtinis intelektas talkina klientų naudai

Prieš 5 metus veiklą pradėjusi „Inion Software“ į rinką įsiliejo su savo sukurta įranga, padedančia efektyviau panaudoti saulės gaminamą energiją. Startuolis siūlo saulės elektrinių stebėjimo platformą, leidžiančią nuotoliniu būdu analizuoti saulės elektrinių veiklą. Lietuviška įmonė taip pat rinkai pristatė išmaniųjų baterijų valdymo sistemas, kurios naudodamos dirbtinio intelekto algoritmus prognozuoja ir parenka klientams efektyviausią baterijos krovimo ir elektros pardavimo scenarijų.

 

„Pastaraisiais metais kiekvienas gyventojas galėjo įsitikinti, kad pokyčiai elektros rinkoje gali stipriai paveikti tiek namų ūkio finansus, tiek verslo išlaidas. Todėl natūralu, kad vis daugėja ne tik norinčiųjų patiems pasigaminti elektros energiją, bet ir ją išnaudoti maksimaliai. Būtent tai padeda užtikrinti mūsų įdarbintas dirbtinis intelektas, kuris gali pateikti prognozę, kaip jėgainė dirbs po kelių dienų ir kiek energijos sukaups. Taip pat gali rekomenduoti, kada pirkti pigiausią elektrą iš tinklo ir ją saugoti, o vėliau brangiausiai parduoti“, – pažymi dr. Š. Stanaitis.

 

Tarp inovatyviausių šalies startuolių

„Inion Software“ sėkmė neliko nepastebėta. Bendrovė „Vilnius TechFusion Startup Awards 23“ apdovanojimuose nominuota „Tech for Good“ kategorijoje.

 

Šioje kategorijoje nominuoti startuoliai, kurie inovacijas pasitelkia teigiamo poveikio aplinkai kūrimui ir tvaresnio gyvenimo skatinimui. Kadangi siekiama, kad Vilnius iki 2050 metų taptų klimatui neutraliu miestu, „Tech for Good“ nominacija yra tvirtas liudijimas, jog įmonė turi ne tik potencialo, bet ir tinkamų įrankių bei įgūdžių.

 

Startuolių apdovanojimų „Tech for Good“ kategorijoje „Inion Software“ atsidūrė tarp tokių įmonių kaip „Viezo“, „Dancer“, „PVcase“, „Inbalance grid“.