Fintech | GameDev | Gyvybės mokslai | ICT | Lazeriai | Lyderiai

Vladas Lašas: inovatyvūs technologijų startuoliai sėkmingai kuriasi ir auga ten, kur nuo pat pradžių sulaukia verslo angelų pagalbos

2023/12/21

„LitBAN“ vadovė Roberta Rudokienė yra ir „Vilnius TechFusion Startup Awards 2023″ komisijos narė

 

Daugiau kaip 350 investuotojų vienijančios Lietuvos verslo angelų asociacijos „LitBAN“ nariai šiemet atliko 375 investicijas į startuolius arba trečdaliu daugiau nei pernai. Vidutinė verslo angelo šiemet investuota suma – apie 28 tūkst. Eur – atitiko Europos vidurkį, o kitąmet Lietuvos angelai planuoja didinti investavimo apimtis.

„LitBAN“ tinklui priklausantys verslo angelai – privatūs asmenys, investuojantys savo lėšas ir žinias į ankstyvos stadijos inovatyvius verslus – šiemet iš viso investavo 10,5 mln. Eur, rodo kasmetinės asociacijos narių apklausos rezultatai. 70 proc. šios sumos buvo investuota į Lietuvos startuolius, nors pernai šalies verslo angelai „namų“ rinkoje investavo tik 57 proc. Visa Lietuvos verslo angelų šiemet investuota suma buvo 27 proc. mažesnė nei pernai, tačiau kiek didesnė nei 2021 m.

Pasak „LitBAN“ vadovės Robertos Rudokienės, sumažėjusi bendra verslo angelų investuota suma atspindi visame pasaulyje šiemet jaučiamus nerimo ir ekonominio nestabilumo veiksnius. Panašios investicijų į startuolius mažėjimo apimtys stebimos JAV ir kitose rinkose. Kita vertus, Lietuvos verslo angelai šiemet investavo dažniau, o du trečdaliai jų kitąmet planuoja auginti investicijų apimtis.

„Nepaisant ekonominės aplinkos, per pastaruosius kelis metus Lietuvoje didėjo supratimas apie verslo angelų veiklą – tiek tarp startuolių, tiek tarp verslininkų, vadovų ir kitų asmenų, sukaupusių solidų kapitalo, patirties bei ryšių bagažą. Verslo angelai visame pasaulyje dažnai yra pirmoji, gyvybiškai būtina grandis tarp idėjos ir pirmųjų realių verslo žingsnių, todėl augantis tokių žmonių tinklas ir aktyvumas kuria pamatus naujoms Lietuvos startuolių sėkmės istorijoms“, – sako R. Rudokienė, kuri yra „Vilnius TechFusion Startup Awards 2023″ komisijos narė.

Pasak jos, keliais šimtais narių per porą metų išaugusį „LitBAN“ verslo angelų tinklą daugiausia sudaro ne investavimo, finansų ar startuolių sektorių profesionalai, o įvairiausių verslo sektorių atstovai, sukaupę kapitalo, ryšių bei, svarbiausia, noro šiuo bagažu pasidalinti su jaunaisiais verslininkais. „LitBAN“ tinklas šiuo metu vienija apie 350 investicijomis į inovatyvius technologinius verslus besidominčių asmenų,

„LitBAN“ valdybos pirmininkas, startuolių apdovanojimų „Vilnius TechFusion Startup Awards 2023“ nominantas Vladas Lašas atkreipia dėmesį, kad pagal verslo angelų investicijų santykį su šalies BVP, Europoje pirmauja Estija, Suomija ir Lietuva.

Vladas Lašas šiemet nominuotas „Vilnius TechFusion Startup Awards” apdovanojimui „Ekosistemos herojaus” nominacijoje. © Delfi / Andrius Ufartas

„Inovatyvūs technologijų startuoliai sėkmingai kuriasi ir auga ten, kur nuo pat pradžių sulaukia verslo angelų pagalbos. Lietuva – viena iš tokių šalių. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje auga tiek verslo angelų tinklas, tiek jo narių branda ir aktyvumas“, – sako V. Lašas.

Šiemet „LitBAN“ verslo angelai dažniausiai investavo į startuolius, veikiančius finansų ir verslo paslaugų, dirbtinio intelekto, dvigubos paskirties bei gynybos, gyvybės mokslų, pramonės technologijų ir energetikos srityse. Reikšmingų verslo anglų investicijų šiemet sulaukė dirbtinio intelekto platforma „GenusAI“, vaizdo medžiagos sprendimų kūrėjai „Perfection42“, reputacijos valdymo įrankis „Repsense“, žingsnių iššūkių sistema „Walk15“, augintinių priežiūros programėlė „Boop“, individualios gamybos sprendimų bendrovė „ColibrisODM“ ir verslo duomenų kompanija „Okredo“. Šiose investicijose Lietuvos verslo angelai dalyvavo tiek pavieniui, tiek išvien su rizikos kapitalo fondais. Asociacijos nariai per šiuos metus taip pat atliko 13 pelningų ankstesnių investicijų pardavimo sandorių.

„Litban“ tinklui priklausantys verslo angelai yra ankstyvoje veiklos stadijoje anksčiau finansavę tokius Lietuvos startuolius kaip turinio prenumeratų platformą „Contribee“, širdies echoskopijos programinės įrangos kūrėją „Ligence“, sinchroninių vertimų platformą „Interactio“ ir daugelį kitų.

 


Vilnius jau ruošiasi vienam svarbiausių metų renginių – tradiciniams startuolių apdovanojimams „Vilnius TechFusion Startup Awards“. Jau penktus metus iš eilės organizuojamame renginyje apdovanojimai laukia tiek augančių aukštųjų technologijų įmonių, tiek pripažinimą Lietuvoje bei pasaulyje jau pelniusių verslų, talentų ir ekosistemos herojų.

„Vilnius TechFusion“ startuolių apdovanojimai įvyks 2024-ųjų sausio 11 dieną. Šiemet juos organizuoja Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“, Lietuvos startuolių asociacija „Unicorns Lithuania“ ir Saulėtekio Tech Parkas.